ΟΠΛΟ

ΟΠΛΟ
Άσκησις άνευ φύσεως και μαθήσεως ατελές. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Οι παρούσες οδηγίες αφορούν την συμπεριφορά όλων των αθλητών στο πεδίο βολής.

Πρώτιστο μέλημα όλων είναι η ασφάλεια. 
Είναι ο βασικός κανόνας και η πρώτη επιλογή όλων ανεξαιρέτως. 


1) Με την άφιξη στο πεδίο βολής, οι τσάντες όλων πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που να μην βρίσκονται κοντά στα όπλα και στα πυρομαχικά.

2) Ο κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την ατομική του τσάντα.

3) Σκόπιμο είναι να αναφερθεί ότι, καθ'όλη την διάρκεια της παρουσίας στο πεδίο βολής, ο σεβασμός προς τον χώρο, στο θέμα καθαριότητας είναι επιβεβλημένος. Ο καθένας φροντίζει να πετά στους υπάρχοντες κάδους, χαρτιά, κουτάκια αναψυκτικών, ποτήρια από καφέ, μπουκάλια νερού κ.λ.π. 
Οι κάλυκες αφήνονται πάντα κάτω και δεν μαζεύονται από κανέναν.

4) Υποχρεωτικά ο κάθε αθλητής πρέπει πάντα να έχει, γυαλιά ηλίου ή αντιβαλλιστικά γυαλιά, καπέλο τζόκεϊ και ακουστικά ή ωτοασπίδες μιάς χρήσεως. 
Η ζώνη που θα φέρει τις θήκες, δεν πρέπει να καλύπτεται από κανενός είδους ρούχο. Δέον να μην φορά κανείς ρούχα παραλλαγής και χρώματος άμμου.

5) Για την έναρξη της δραστηριότητας, οι ταυτότητες της ΣΚ.Ο.Ε. παραδίδονται στην γραμματεία και πραγματοποιείται η διαδικασία παρουσίας στο πεδίο βολής, με ταυτόχρονη δήλωση κάθε αθλητή για συμμετοχή σε αγώνα ή προπόνηση.

 
6) Όποιος αθλητής θέλει να ρίξει και να φύγει, λόγω προσωπικής υποχρέωσης, καλόν είναι να το  δηλώνει εγκαίρως στην γραμματεία, για σειρά προτεραιότητας.

7) Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακουμπά τα όπλα που βρίσκονται στα τραπέζια της γραμματείας, εάν δεν πάρει πρώτα άδεια και εντολή από την γραμματεία.
Όταν ο αθλητής διαλέξει το όπλο με το οποίο επιθυμεί να ρίξει, το δηλώνει αμέσως στην γραμματεία. Το ίδιο κάνει και όταν τελειώσει.
Κατά την παραλαβή του όπλου, πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται πλήρως και η αντίστοιχη προμήθεια των φυσιγγίων.


8) Τηρούνται πάντα οι κανόνες ασφαλείας: 
- κανένα όπλο δεν κυκλοφορεί έξω από την θήκη με κλειστό κλείστρο,
- πάντα το κλείστρο ανοικτό και οι γεμιστήρες σε ξεχωριστή θήκη,
- οι γεμιστήρες μπαίνουν στο όπλο μόνο όταν ο αθλητής είναι στην γραμμή βολής και αφαιρούνται από αυτόν, όταν τελειώσει η βολή,
- με το πέρας της βολής, το όπλο μπαίνει στην θήκη, με το κλείστρο πάντα ανοικτό.

9) Αθλητής, ο οποίος παραλαμβάνει όπλο από την γραμματεία και δεν έχει ζώνη με θήκες, είναι υποχρεωμένος να το κρατά με το ένα του χέρι, το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε ορθή γωνία, την παλάμη με την κάνη προς τα κάτω, την λαβή του όπλου προς τα έξω, ώστε να φαίνεται ότι δεν έχει γεμιστήρα και φυσικά το κλείστρο ανοικτό.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και όταν ο αθλητής τελειώσει και φύγει από την γραμμή βολής, για να παραδώσει το όπλο στην γραμματεία.

10) Πάντα ο αθλητής πρέπει να συνεννοείται με τον εκπαιδευτή για το πότε θα ρίξει. Εφ'όσον πάει στην γραμμή βολής, φορέσει ακουστικά, καπέλο, ωτοασπίδες και γυαλιά, δεν κάνει καμία κίνηση βολής, αλλά περιμένει την εντολή του εκπαιδευτή για να συνεχίσει.

11) Στην γραμμή βολής, οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται συνέχεια:
- όταν το όπλο βγαίνει από την θήκη, η κάνη του πρέπει όλη την ώρα, να έχει κατεύθυνση προς τον στόχο,
- το δάχτυλο είναι πάντα έξω από την σκανδάλη, όταν δεν πραγματοποιείται βολή,
- σε περίπτωση βλάβης ή εμπλοκής του όπλου, ο αθλητής πρέπει να σηκώσει το ελεύθερο χέρι του, μέχρι να έρθει ο εκπαιδευτής να παραλάβει το όπλο. Σε όλη την διάρκεια αυτή, δεν γυρνά το σώμα του και το όπλο πρέπει να είναι στραμμένο προς τον στόχο. 

12) Η συμπεριφορά όλων σε κάθε όπλο πρέπει να είναι σαν αυτό να είναι γεμάτο. Ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται ότι αυτό είναι άδειο. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ένα όπλο είναι άδειο, είναι να ανοιχθεί η θαλάμη και να εξεταστεί οπτικά το εσωτερικό, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σφαίρα. Το να αφαιρεθεί ο γεμιστήρας, δεν αποτελεί εγγύηση ότι ένα όπλο είναι άδειο ή ότι δεν μπορεί να πυροβολήσει.

13) Η ασφάλεια του κάθε αθλητή είναι το Α και το Ω. Στο μυαλό του πρέπει συνέχεια να υπάρχουν οι κανόνες ασφαλείας που το επιτάσσουν και να εφαρμόζονται πιστά.

14) Κάθε αθλητής πρέπει να ακούει τους εκπαιδευτές σε ό,τι αφορά το θεωρητικό αλλά κυρίως το πρακτικό κομμάτι της σκοποβολής.

15) Καμία ερώτηση δεν απαγορεύεται και καμία δεν αποτελεί ντροπή. Αντίθετα, όλες οι ερωτήσεις προς τους εκπαιδευτές, όσες φορές κι αν χρειασθεί να απαντηθούν, αποτελούν τον τρόπο εμπέδωσης των κανόνων. Οι απαντήσεις αυτές, τα σχόλια, οι παρατηρήσεις, οι οδηγίες των εκπαιδευτών συμβάλλουν στην πλήρη κατανόηση ενασχόλησης με το άθλημα, αλλά και βελτίωσης της επίδοσης του καθενός σε αυτό.

16) Όσο καλύτερα γνωρίζει ο κάθε αθλητής το αγώνισμα της σκοποβολής, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του. Η συχνή συμμετοχή του στο πεδίο βολής, αλλά και στα τυχόν εκπαιδευτικά μαθήματα, τον εξοικειώνουν με το άθλημα και με τα όπλα. 

17) Οι αθλητές καλόν είναι να ενημερώνονται από το blog του Συλλόγου, από τα μέλη του Δ.Σ., από τους ομαδάρχες και από τους εκπαιδευτές σχετικά με ανακοινώσεις για δραστηριότητες και σχετική πληροφόρηση. Όποιος δεν διαθέτει ηλεκτρονική πρόσβαση, θα πρέπει να το δηλώσει στην γραμματεία, ώστε να υπάρξει μέριμνα για άλλο τρόπο ενημέρωσής του.

Όλοι μας ασχολούμαστε με την σκοποβολή επειδή μας αρέσει, μας εκφράζει και μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία!
Γι αυτό, ας το διασκεδάσουμε όσο μπορούμε, με ΠΡΟΣΟΧΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!!


το Δ.Σ.